Skip to main content

DTF - Directe toegankelijkheid fysiotherapie

Wat betekent dat voor u?

Vanaf 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapie. Natuurlijk, u mag nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts. Maar het hoeft in principe niet meer.

Voordelen DTF

DTF biedt u voordelen. Zo komt u direct bij de specialist in bewegen terecht. Zodat u ook weer direct kunt beginnen met werken aan uw herstel.

De huisarts blijft natuurlijk een centrale rol spelen. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Hoe gaat DTF in z'n werk?

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat hij eerst vaststelt of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan hij u bijvoorbeeld doorsturen naar de huisarts.

Wanneer u wel behandeld kan worden door de fysiotherapeut, dan kan hij, of een collega, in overleg met u aan de slag. En dat is wel zo prettig. Immers, hoe eerder u behandeld kunt worden, hoe eerder u herstelt.

Beleid DTF door KNGF

De Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) betekent een uitbreiding van de verantwoordelijkheid van fysiotherapeuten. U wilt immers optimaal behandeld worden en, indien nodig, doorgestuurd worden naar een meer gespecialiseerde collega of huisarts.

Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om continu de kwaliteit van fysiotherapie verder te verhogen. Wie aan alle kwaliteitseisen voldoet en ook werkt volgens de richtlijnen van het KNGF, wordt toegelaten tot het kwaliteitsregister fysiotherapie. Pas dan mag een fysiotherapeut zich daadwerkelijk registerfysiotherapeut noemen.

 

Wenst u meer informatie of wilt u een afspraak maken?
Neemt u dan contact met ons op.