Skip to main content

Manuele therapie

Verbetering van bewegingsvrijheid en afname van pijn

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter/minder kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Door middel van mobilisatie en manipulatie wordt met name de gewrichtsfunctie verbeterd.

Manuele therapie en functioneel gerichte oefentherapie beste resultaat nek-, schouder- als rugklachten.


Gewrichten kunnen echter ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dit geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren uw gewrichten door middel van spieren stabieler te maken.

Hedendaags effectonderzoek heeft aangetoond dat juist de combinatie van manuele therapie en functioneel (passende bij het dagelijks leven) gerichte oefentherapie het beste resultaat heeft bij nek-, schouder- als rugklachten.

Uw manueel therapeut

Bij Fysiotherapie de Valuwe zijn Frank Bardoel en Bas Pijnappels geregistreerd manueel therapeut, aangesloten bij de NVMT en tevens ‘Professional Master ‘in de Manuele Therapie (www.nvmt.nl).

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

  • hoofd- en nekpijn;
  • nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen;
  • rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn; lage rugklachten;
  • bepaalde vormen van duizeligheid;
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Wenst u meer informatie of wilt u een afspraak maken?
Neemt u dan contact met ons op.